BGL Nieuws

Terug naar het nieuwsoverzicht


BGL nieuwsTrudeke beklimt de Alp d'HuZes

De Intelligente Machine als Betrouwbare Collega
Lezing door prof. dr. Max Welling

Datum woensdag 19 april en donderdag 20 april 2017
Locatie AEF - Maliebaan 16 te Utrecht
Aanvang 20.00 uur - zaal open 19.30 uur
Verwacht einde 21.30 uur
Entree € 25,-

De ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie gaan snel. Het is de speerpunt van de technologiebedrijven in Silicon Valley. Bedrijven als Google, Tesla, Apple en Facebook zetten machine learning in, waardoor de techniek ons steeds preciezer kan begrijpen en adviseren.

Ook in de gezondheidszorg en de rechtspraak zijn omwentelingen gaande.
Voor steeds meer taken blijken computeralgoritmen al superieur aan de mens. Zo verscheen er recent een studie in het vakblad Nature waar een computeralgoritme 21 dermatologen verslaat in het onderscheiden van melanomen van moedervlekken.
Advocaten maken gebruik van expertsysteem ‘Ross’, dat in no time alle relevante processtukken opsnort. Hierdoor zijn de advocaten de rechters al een eind voor. De Raad voor de Rechtspraak in Den Haag voelt de noodzaak om vaart te maken, voordat de rechter in de rechtszaal om de oren worden geslagen met hun eigen (bijna onvermijdelijke) inconsistenties.

De vraag is of de machine het overneemt van de mens? Moeten we net zoals bij een zelfrijdende auto het stuur helemaal loslaten of gaan mens en machine juist inniger samenwerken? Komt er een moment dat de machine de menselijke beperkingen overtroeft en het aantoonbaar beter weet en beter presteert? Worden we dan allemaal werkeloos?

Max Welling zal de laatste ontwikkelingen op zijn vakgebied schetsen. Wat is er nu al mogelijk en wat staat ons de komende 5 jaar te wachten? We zullen ook de maatschappelijke consequenties onder de loep nemen. Wat is wenselijk en wat niet? Wat zijn de gevaren op de korte en lange termijn? Wordt de superintelligente robot onze vijand of juist een betrouwbare collega?

Max Welling is hoogleraar Machine Leren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onder meer onderzoek naar ‘lerende systemen en hun toepassing bij de analyse van grootschalige datasets, hoe inzichten uit de neurowetenschap en de cognitieve wetenschap kunnen worden ingezet voor computergestuurd leren, en hoe we machines kunnen ontwerpen die altijd blijven doorleren en de complexiteit van het interne model automatisch blijven aanpassen aan nieuwe informatie'. Aan de hand van eigen onderzoek en recente ontwikkelingen schetst hij hoe computersystemen steeds slimmer worden gemaakt.
Na afloop van de lezing is er gelegenheid voor vragen en discussie.

De opbrengst van deze avond gaat in zijn geheel naar Alpe d’Huzes.

Aanmelden via b.breumelhof@xs4all.nl met uw naam en voorkeursdatum (19 of 20 april).
Wees er snel bij want vol = vol!

Wij hopen op uw komst!
Team Oog in Al, UtrechtTerug naar het nieuwsoverzicht


25 jaar BGL


NIEUWS
Laatste nieuws:


Direct online inschrijven


Top